14 Temmuz 2021

Fen Edebiyat Fakültesi Akademik Kurulu Toplandı

Fen Edebiyat Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı yapıldı ve İstiklâl Marşı Yılı Anma Etkinliklerinin 7.’si olarak 15 Temmuz’u An(la)mak konulu konferans düzenlendi.

 

13 Temmuz Salı günü Fen Edebiyat Fakültesi 2020-2021 Bahar Yarıyılı Akademik Kurul Toplantısı Yahya Kemal Salonu’nda düzenlendi. Fen Edebiyat Fakültesi akademik personelinin hazır bulunduğu toplantıda Dekan Prof. Dr. Mahmut Böyükata yaptığı konuşmada öncelikle tüm akademik personelle yüz yüze bu toplantının gerçekleştiriliyor olmasının mutluluğunu yaşadığını belirtti ve öğretim üyelerine uzaktan eğitim sürecinde göstermiş oldukları özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Fakültenin akademik ve idari personel durumu ile ilgili bilgilendirmenin yapıldığı kurul toplantısında fakülte akademik personelinin yayın ve faaliyetleri ile ilgili de değerlendirme yapıldı. Ayrıca, akademik olarak yükselen personeller ve bu dönemde alınan ödül, kabul edilen proje ve diğer başarılardan dolayı ilgili akademisyenler ve bölümler tebrik edildi. Toplantı 15 Temmuz’u An(la)mak başlıklı konferans ile devam etti. 


İstiklâl Marşı Yılı Anma Etkinliklerinin yedincisi 15 Temmuz teması ile düzenlendi. Fen Edebiyat Fakültesinin ev sahipliğinde yüz yüze gerçekleştirilen konferansa Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıtkı Yıldız başkanlık etti. İlk olarak Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu Özgürlük Yolunda “Ben”in Sorumluluğu başlıklı konuşmasında Mehmet Âkif Ersoy’un İstiklâl Marşı’nda “ben”e yaptığı vurgu ile; vatan için millet için nasıl bir sorumluluk duygusu ile hareket edilmesi gerekiyorsa 15 Temmuz’da şehit ve gazilerin de aynı sorumlulukla harekete geçtiğini dile getirmiştir. Daha sonra Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Eliaçık,15 Temmuz’un Kökleri başlıklı konuşmasında 15 Temmuz’da Türk milletini hareket geçiren gücün köklerini Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda aramak gerektiğini dile getirdi. Klasik şiirden örneklerle de 15 Temmuz ruhuna temas eden Eliaçık, tüm şehitlerimizi şakayık çiçeklerine benzetti. Son konuşmacı olan Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Esat Sarıcaoğlu da Akif’in Kabul Olan Duası başlıklı konuşmasında Mehmet Âkif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın!” duasının 15 Temmuz gecesi kabul olan bir dua olduğundan yola çıkarak kendi 15 Temmuz gecesi kendi tecrübelerinden ve izlenimlerinden bahsetti. Sarıcaoğlu Trabzon Of’a bağlı olan kendi köyünün ve ailesinin Rus işgalinde yaşadıklarını ve mücadelelerini anlattı ve bu milletin aynı duygularla 15 Temmuz’da darbe girişimine karşı durduğunu dile getirdi. İstiklâl Savaşı’nda olduğu gibi 15 Temmuz’un da uluslararası düzlemde değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Zaman zaman duygulu anlar yaşanan bu konuşmanın ardından 15 Temmuz gecesi tanka göğüs gerenlerden biri olan oturum başkanı Prof. Dr. Sıtkı Yıldız da o geceye dair tecrübelerini paylaştı. (Ayrıntı: https://kku.edu.tr/Anasayfa/Haber/Index/1720)


Dekan Prof. Böyükata’nın Kurban Bayramı tebrikleriyle fakülte kurul toplantısı ve 15 Temmuz temalı konferans sona erdi.